A Lakosság Figyelmébe!

2023. őszétől az ukrán határ közelében több esetben rókákban, kutyákban, macskákban veszettség vírusa került kimutatásra.
A magyarországi rókaállomány veszettséggel való fertőzöttségének kizárása; a veszettség esetleges megjelenésének minél előbbi felderítése; illetve az emberi megbetegedések megelőzése érdekében az alábbiakra hívom fel a figyelmüket.
- A településen ebzárlat került elrendelésre, melynek lakosságot legjobban érintő intézkedései, hogy minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

-A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet – 4. § (1) bekezdése alapján minden 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező évente veszettség ellen beoltatni. Szükséges a macskák veszettség elleni oltása is.

-Valamennyi idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő emlős állat ill. madár észlelése esetén jelezni kell azt a szolgáltató vagy hatósági állatorvosnak, vadon élő állatok esetén a vadászatra jogosultnak, vadászati hatóságnak. A veszettség tüneteiről és a veszettség gyanújáról bővebb, közérthető információ olvasható a NÉBIH tematikus honlapján: veszettsegmentesites.hu.

-A betegségre gyanús vagy természetellenesen viselkedő állatot – amennyiben az elzárása egyáltalán lehetséges és veszély nélkül megtehető – olyan helyre kell elkülöníteni, ahol más állatokkal nem érintkezhet.

- Amennyiben külterületen elhullottan talált róka vagy egyéb vadon élő emlősállat hulláját észleli, hagyja érintetlenül és jelezze azt a területen működő vadászatra jogosultnak.

                                                                                       dr. Tamás Péter Ferenc

                                                                                       vármegyei főállatorvos

                                                                            Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei

                                                                                              Kormányhivatal

Please publish modules in offcanvas position.